Thursday, September 27, 2012

Cocopeat

Hari ni saya nak cerita sikit pasal cocopeat / sabut kelapa yang di jadikan sebagai medium tanaman.

Apa itu cocopeat boleh baca di bwah ni tentang cocopeat sebab saya tidak arif berkenaan definasi lanjut atau details. Cuma yang saya nak cerita kan ini dari sudut perspektif saya dan pendapat saya. 

Memandangkan tak semua orang ada ruang yang besar untuk bercucuk tanam seperti saya,terpasaksa lah bercucuk tanam dalam container seperti pasu atau polybeg atau recycle container. Dan kalau banyak benih yang di semai,banyak juga la tanah yang di gunakan.

Sepanjang saya bercucuk tanam dalam container ini,dah banyak tempat saya beli tanah ada yang jual 2 beg RM10 seperti di giant dan ada juga yang 4 beg RM10 seperti di nursery di sungai buloh. Mulanya saya ingat harga tu murah,tetapi lama kelamaan saya rasa mahal sesangat. Ye la,cuba bayangkan....satu polybeg yang besar memerlukan satu beg tanah untuk di isi baru la penuh. 

Untuk pokok-pokok yang memerlukan tanah yang banyak dan pokok yang agak besar dah sah-sah perlukan tanah yang besar. Hasil kerajinan meng ''google'' saya jumpa maklumat berkenaan cocopeat.

Baru2 ini saya ada beli 4 guni cocopeat pada harga RM 20 ringgit sahaja...Murah kan???...sangat murah dan berbaloi2. Bukan sahaja cocopeat ni bagus untuk tanaman,malah ringan dan mesra alam. Dan satu guni cocopeat boleh dapat 6 beg polybeg.

Biar saya kirakan pada harga yang kita beli di nurseri dan 1 beg cocopeat.

1. 4 beg tanah RM 10 = 4 polybag.

2. 1guni Cocopeat  RM 5 ringgit = 6 polybeg.

Kiranya kos tanah untuk satu polybeg adalah pada harga RM 2.50 dan kos cocopeat untuk 6 polybeg yang di perlukan hanyalah RM 0.83 sen.

Mana lagi murah???...mana??...mana???....dah tentulah cocopeat.

Sebagai container gardener,saya sangat berkira berkenaan kos pembelian bahan2. Bukan apa,saya mahu biarlah ianya praktikal untuk kita semua,jimat bukan itu sahaja. Malah mesra alam itu yang penting. Nak tahu khasiat cocopeat sila baca di bawah ya.

Itu sahaja yang saya nak kongsikan hari ini.

Sumber: ecopeat

WHAT IS COCOPEAT

Cocopeat is a multi purpose growing medium made out of coconut husk. The fibrous coconut husk is pre washed, machine dried, sieved and made free from sand and other contaminations such as animal and plant residue. Cocopeat is a very good alternative to traditional peat moss and Rock wool. Its air filled porosity and high water holding capacity makes it, an ideal growing medium for the plant crops. It is 100% organic and eco friendly, free from soil borne pathogen and weed. It has a pH of 5.7 – 6.5 ,EC level <1 br="br" cm="cm" for="for" growth.="growth." ideal="ideal" is="is" ms="ms" nbsp="nbsp" plant="plant"> 
Cocopeat Products

HOW WE MADE A DIFFERENCE
The fibrous coconut husk is soaked in pits for softening and then beaten to extract the coir fibre used in the manufacture of ropes, door mats, upholstery, mattresses, car seats, carpets, insulation, bristle brooms and brushes.

Only the residual dust or Coir Fibre Pith had little use, if at all, and was consequently dumped as a waste in unseemly heaps, that piled up like hillocks. That was ………. Until our group took the initiative to convert this into a valuable product that would revolutionise the coconut industry as well as the entire horticultural industry of the world!

In 1983, NATURE’S BOUNTY PLC, SRI LANKA, undertook a study of the use of Coir Fibre dust for horticulture use as an alternative to peat. The results speak for themselves.

A certain degree of urgency was conferred on our studies in the background of agitation by environmentalists in Western Countries against the excavation and exploitation of peat bogs.


THE PITH AND THE CORE OF THE COIR FIBRE PITH HISTORY

Today, the successful pioneering effort of the NATURE’S BOUNTY GROUP has uniquely enabled it to maintain its market leadership for Coir Fibre Pith & husk Chip product exports to serve not only the exacting needs of Coir Fibre Pith as a growing medium for professional greenhouse growers and intensive agriculture but also to satisfy the whims and fancies of horticulturists and floriculturists engrossed in the cultivation of exotica for profit and pleasure.

COIR FIBRE PITH & HUSK SUBSTRATES manufactured and exported by NATURE’S BOUNTY PLC., Sri Lanka blazed its way into the international horticultural market in 1986 as an exciting alternative to peat – until then, the standard growing medium for raising tropical exotica in greenhouse conditions. Greenhouses simulate tropical climate characteristics artificially, and play a vital scientific role in research into plant, tree, food and fodder crops in botanical institutes in the West.

Until the advent of the Sri Lankan product; trade named COCOPEAT and COCOHUSK CHIPS came into existence, sphagnum and sedge peats, rockwool and perlite were the standard growing medium in hydroponics – the greenhouse technique where plants are grown without soil nutrients and moisture for seed germination and plant growth are provided by mineral solutions sprayed to the root systems, under controlled irrigation using spray, drip systems.

Since then, hydroponic techniques have been highly developed and perfected as tools in optimizing space utilization, cost cutting and yield optimization. Our products too have kept abreast or ahead of the ever increasing demand for a reliable array of professional substrates with uninterrupted supply.

Cocopeat is used in various fields such as:

Potting mix suppliers
Green houses
Hydroponic Growers
Nursery & Garden center professionals
Seedling Nurseries
Lawn and Golf course constructors
Horticulture and Floriculture applications
Home Gardening (indoor and out door) and for landscaping use

15 comments:

  1. oooh...tak pernah dengar psl kokopek nie.. nie baru first time..thanks for the info? kita blh tanam sama jer dengan tanam kat tanah yer? pokok senang tumbuh ker? sori byk tanya lak..nanti letak gambar kokopek awak yer.nanti tgk camaner...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha....jgn la sebut kokopek....sebut la cocopeat. lain macam bunyi nya...nasib baik saya bukan org ganu. huhu....kalo tak dah jadi lain maksud dia. keke.

      Nanti saya tunjuk gambar cocopeat yang saya beli dan saya cari article ttg benefit dia saya post kan dalam ni. :)

      Delete
  2. cocopeat, kokopek, kih kih kih, orang ganu, orang kelate (yours truly) tergelak!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...kalo sebut kokopek jadi lain pulak bunyi dia kan....huhu.

      Delete
  3. Salam, boleh share tak kat mana u beli cocopeat tu..murah la..sungai buloh ke?

    ReplyDelete
  4. Wsalam,

    Salam kenal pakupayung, cocopeat ni saya beli di area nk menghala ke puchong perdana kalau kita dari arah putrajaya. :)

    ReplyDelete
  5. owwhh..saya ingatkan beli di sungai buloh..murah betol..sekarang pun rasa nak menanam guna cocopeat ni lah..kopak duit asik beli tanah je:D..

    Ibu Qistina duduk di putrajaya ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya duduk seri kembangan je....tp mmg dekat dah dengan putrajaya dan nk menghala ke putra perdana tu. :)

      Cocopeat mmg murah,kalo nk beli tanah mmg kopak la duit....la ni kalo saya nk beli tanah...sorok beg tanah dalam kereta. Tak mo bg en.somi nampak,nanti dia bising cakap kata saya membazir beli tanah. :)

      Bila nak tanam baru bukak bonet kete saya kuarkan tanah.....jadinye,hari2 saya berulang alik dari kerja bawak berbeg2 tanah dalam bonet...nk sorok kekdahnye. keke......

      Delete
  6. Bole bg alamat utk beli coco peat tu......tgh mencari teknik alternative untuk semaian benih.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry hana lambat reply,saya beli dekat kedai fertigasi. Kalau dekat area seri kembangan saya beli dekat area lestari perdana,kat sana ada jual cocopeat block punya. Alamat saya tak tahu sbb area kawasan rumah kan. Nampak bangunan tak mabik pusing alamat dia..Insyallah kalau dapat alamat saya bagi tahu balik ya. Tp kalo hana nk cari,try carik dekat kedai yang mmg jual barang2 fertigasi.

      Delete
  7. Bole bg alamat utk beli coco peat tu......tgh mencari teknik alternative untuk semaian benih.terima kasih

    ReplyDelete
  8. salam jika saudara/saudari ingin beli cocopeat pada kuanti yang banyak saya sedia membantu pada harga yang berpatutan.. zam~0192406800

    ReplyDelete
  9. salam ibu Qistina, kat mn ye nak beli cocopeat tu?rumah saya di puchong utama..kat mn ye kedai yg menghala ke Puchong Pedana tu ye?

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.
    Awak dari syarikat CV. SANJAYA MULTI ARTHA - Indonesia, bergerak di bidang penjual (suplair) cocofiber kasar dan cocopeat. Dengan harga yang murah.
    Speck cocopeat:
    1. Packing blok 5kg.
    2. Kadar Air 2%
    3. Minimal order 20MT
    4. Prince $ 153/tan
    5. Payment ( nego )
    Contact:
    SATRIAWAN ( MANAGER CV. SMA )
    Talp/SMS/WA/LINE : 0853 5926 0121
    Demikian penawaran ini awak perbuat. Terimakasi.

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)