Wednesday, October 01, 2014

Rabu Sikit berkata


utk rekod 10/1/2014. 


telang berbunga lebat - punca: agen pendebungaan si lebah selalu terbang dekat si telang.



benih salad yang belum di alihkan.


Salad yang telah di alih ke tanah


semaian ini ada jalur kemerahan pd daunnye (anak pokok salad)

 tangga untuk cik rose......


brandywine.

Tuesday, September 30, 2014

Semaian Baru

sejak ibu join kelab berkebun dalam internet,banyak yang dapat di pelajari. Dari satu group public kepada group yanag secret.

Mostly menjadi silent reader dan juga comment mana2 post yang menarik. satu perkara yang ibu suka,mereka mmg tidak lokek menyumbangkan ilmu dan belanja reader dalam fb untuk belajar gardening in the right way.

Salah satu tabiat yang ibu suka bila masuk dalam mana2 group adalah buka file dalam group tersebut. Kebiasaanya dalam file akan ada banyak nota dan nota2 tersebut ibu simpan dalam tepon (save screenshot).

Salah satu entry dalam fb yang menarik minat ibu adalah entry berkenaan semai menggunakan agar2. Dah lama ibu baca dan simpan dalam kepala....nak buat...nak buat..tp x buat2.

Dah sejak hujan kerap turun ni,ibu ambil peluang dengan cuaca yang sejuk ini menyemai menggunakan medium agar2. Nampak macam mewah nak pakai agar2 bagai. tetapi ibu lagi sanggup dari ibu membazirkan benih2 yang kadang tu susah untuk dapat dan ada juga yang mahal untuk kita dapat.

Berkorban sedikit tetapi hasil memuaskan.........kelebihan yang ibu dapati dari semaian melalui agar2 ni adalah time convenient ibu. Ibu tabur benih dan ibu x perlu jirus air setiap hari bila pergi kerja seperti kita jirus benih pada tisu. Ibu x da masa untuk jirus air pada semaian di sebabkan tiap2 pagi ibu sangat rushing dengan nk hantar qis ke taska setiap hari. jadi semaian agar2 mmg sesuai dengan ibu yang on the run setiap hari. 

Ye la,kita kan weekend gardener kadang macam nak terbang nak tgk itu ini.....hehe. Satu lagi kelebihan yang ibu jumpa apabila semai melalui agar2. Kadar benih cambah tinggi dan yang paling PENTING pada ibu adalah akar semaian selamat.

Sejak menggunakan agar2 ni,semua semaian ibu selamat semasa di pindahkan ke tanah. ibu mampu tarik setiap anak pokok tanpa cederakan akar anak pokok tersebut. pendek kata,bila tarik tu sempurna la akar tu keluar. ada juga ibu terfikir nak semai terus atas tanah,t x sanggup la.....kebarangkalian kucing berak,tanah basah kene hujan,medium x sesuai...mcm2 ada.

Better safe than never,ibu sanggup lagi masak agar2 dan semai,tinggal dan pindah. Semua benih2 kesayangan dan rare selamat dalam semaian. itu adalah pendapat ibu...dan ibu rasa sesuai cara ni dengan ibu.  :D 


tgk akar berselirat dia.....



ibu mampu tarik satu semaian dengan selamat tanpa rosak sedikit pun akarnya ini adalah benih salad dari diana KBB. mabeles!!!





jimat corner,recycle je kotak telur.....


semaian salad.


timun mini


timun mini yang selamat di pindah ke tray semaian,x mo pindah tanah lagi hujan lebat mati pokok nanti.



semaian salad


itu sahaja yang ibu nak share harini,salam sayang dan happy garden kawan2.









Monday, September 29, 2014

Agar-agar Telang Laici

Assalamualaikum,

hujung minggu yang lepas memindahkan semaian yang telah di semai ke dalam tanah. Kali ini ibu ambil pendekatan berbeza menyemaikan menggunakan medium AGAR2. Nanti akan di ceritakan.

Semenjak bunga telang ibu merimbun, hari2 perlu di tuai dan setiap kali tuai mesti ibu campak dalam peti ais untuk di bekukan.

Semalam tuaian telang sebekas pasu tinggi,setiap hari tuaian telang lumayan. Semalam punya tuaian ibu berfikir2 ape ibu nak buat dengan telang sebekas pasu ni. dalam hati berfikir takkan nak buat air telang lagi....lepas tu fikir lagi,takkan nak buat nasi kerabu lagi....fikir lagi....perah otak....perah2. teringat ada lagi balance agar2 ibu terus teringat nak buat agar2 telang.

untuk agak2,ikut paket dekat plastik agar2,untuk telang ibu masak macam biasa telang ibu rebus dahulu dengan air untuk keluarkan warna dan tapis.lepas tu masak macam biasa.

Di sebabkan telang tiada perisa istimewa dan hanya seperti pewarna yang ada di pasaran. ibu tambah air laici dalam tin.

Habis masak,tapis bancuhan dan sejukkan. Dah sejuk kita makan....mmmmm~~~~ sedapnya....sejukkkkk!!!!.




Agar2 telang baru keluar dari peti beku,gelojoh ibu nak bagi cepat sejuk. hehe......


Dah sejuk.....mmmm~~~ dap2.


Biru dia cantik.  :D


Menu tengahari semalam ibu buat masak lemak pucuk mulberi letak kacang panjang dan kobis resepi dari @na. sedap la ana. tercair sikit kuah sbb tangan terlebih cargas curah air dekat santan mcm ala2 jamie oliver.....sekali cair. Alahaiiii.....

Tapi yang pasti sedap.....terima kasih @na bagi idea masak lemak.  :D

Monday, September 22, 2014

Entry Khas: Untuk Cik Rose

Entry khas untuk si cantik cik rose, ibu ada 10 koleksi roses antaranya Abraham darby,diadem,rouge minland,chulalongkorn, perfume perfection, scepter the isle, alnwick dan yang lain2 yang ibu lupa nama.

Ada lagi satu otw nak berbunga nanti ibu masukkan sekali dalam gambar ni. Short entry khas untuk si cantik manis ni.
























Thursday, September 18, 2014

Ulam Raja Beraja

Al kisah ulam raja yang ibu tanam dari benih yang di beli dari blog semua menjadi smrose ibu semai campak dalam bekas tak sangka bercambah dan bernas.

di sebabkan x sempat nak sediakan tapak dan akar ulam raja dah keluar dari pasu yang ibu tanam. ibu campak pasu dekat atas tanah. selepas campak menjadi2 dia tumbuh sampai tak terbendung.

buat masa sekarang ni ada lebih dekat 10 pokok ulam raja dan ada antaranya hampir sama tinggi dengan pokok mulberi....tinggi dari ibu lah senang cerita.

Lately hujan agak kerap turun dalam seminggu pasti akan hujan....semaian baru dah di semai nak tak nak ada la pokok2 ulam raja ni akan jadi korban untuk memberikan ruang pada anak pokok seperti roselle,tomato,terung,timun dll.......benih bunga pun dah banyak ibu semai seperti aster,petunia dll.

Kalo ikut di negara orang putih dah masuk musim autumn dan kalo kita di malaysia dah nak masuk musim tengkujuh. Musim yang sangat sesuai untuk kita mula menyemai benih2 baru memandang cuaca lately kurang panas.

menghala ke bulan december cuaca akan lagi sejuk dan nyaman........jom manfaat waktu ni untuk menanam. Happy Garden kawan2.




tinggi melangit nak lawan dengan mulberi...tak padan dengan batang badan lembut pun nak terpacak naik. hehehe...sabar je la.


 Eheeee....tersenyum2 tgk si ginseng jawa ni...mana tak nye......geram nk projek speghetti ni. ughhhh!!!! sabar2 pah bedah.


orang baru dekat rumah....ececehhhhh.... Abraham darby.

p/s: ada entry pasal pokok tomato yang ibu semai......owh yess tomato brandywine yang ibu dapat benih dari diana. x mo letak entry awal sangat...biar suspen dan surprise. tinggi pun x sampai lutut lagi takkan nk buat entry kan? so far pokoknya kukuh dan ibu pun tgh mengukuhkan diri berperang dengan aphid...alahaiiiii...susahnya nk berperang dengan mereka. Banyak usaha sedang ibu buat pada pokok tomato brandywine ibu. Rare seed takkan nak bazirkan...take the challenge. GOGO CHAYOK IBU!!!!.

gardening rock!!! (pinjam ayat en.tarique) pompompom.....(pinjam ayat dari fb en.joe jalil) hehe......