Wednesday, April 16, 2014

Cerita hujung minggu

Assalamualaikum,

hari minggu yang lepas ibu buat kerja2 mengemas laman depan rumah atau kata lain mini garden comel yang semak ibu tu. hehe....

Sebelum ni kan cuaca panas melampau sampai banyak kawasan di selangor kene catu,jadi ibu tak berani ambil risiko untuk semai benih baru sebab takut nnti kene catu air tak boleh nk siram mati sia2 cambahan ibu nanti.

yang mampu buat hanya campak bahan2 yang boleh di buat kompos dan campak depan rumah. Masuk bulan 3 kita dah rasa sikit2 hujan,tak payah nak semai...benih2 hasil dari semaian yang sedia ada tumbuh dengan sendirinya....haha. senang kije ibu.

Antara benih yang tumbuh dengan sendiri adalah pokok bendi,di sebabkan bendi tumbuh di sebalik kompos yang ibu campak2 pokok bendi tumbuh sangat subur walaupun baru paras lutut.

Dapat cahaya matahari yg cukup ,air yang cukup dan ambik sikit nutrien dari kompos campak ibu.....tebaboommm dia membesar bagaikan johan!!



Kole ibu lagi kecik dari daun bendi......tak tau la rupa buahnya macam mana nanti.



Al-kisah pokok mulberi ni ibu beli dari diana KBB,dari sebatang keratan mulberi ibu membesar dan meninggi sampai nk cecah binaan kayu atas rumah tu. Ramai kawan2 dah nikmati kutipan mulberi yang lumayan,tp ibu tak merasa lagi sbb nya....mmg sengaja ibu tinggikan pokok mulberi tersebut sbb makin lama makin banyak cabang keluar dari pokok nan tunggal.....bila dah sampai ketinggian yang cukup ibu cantas tengah2 dia sbb nak bagi mulberi merimbun dan senang nak petik. hehe.....

La ni,mulberi ibu baru je cantas,di harap tumbuh banyak la mulberinya......  :)





Friday, April 11, 2014

Bunga Purple Idaman

Assalamualaikum,

Harini ibu masuk office lambat sikit sbb bawak anak dara ibu yang kurang sihat. semalam batuk teruk sangat....batuk yang tidak berkahak tp sangat kuat sampai ibu dan papa banyak kali terjaga.

Tadi pergi klinik doc cakap batuk biasa tp takut infection,ibu pun risau gak sbb anak dara ibu kan baru baik dari tonsil....takut2 la kalo kene lagi tonsilnye. Hantar anak dara ibu ke taska laju bawak kereta ke office,harini bertuah sikit sbb berjaya parking betul2 bawah pokok yang dah lama ibu usha kala tengah musim berbunga ini.

Ibu tak tahu nama bunga dia tp ibu nk kongsi kecantikan bunga ini....sangat cantik dan yang paling best....wanggiiiiii~~~~~~

Bila duduk bawah pokok bunga purple yang agak besar ni....wanginya.........  :)





Bunga purple dan di tengah warna kuning....warna kontra dan eye catching.


wangiiii~~~~~~




Thursday, April 03, 2014

Resepi- Roti Putih BM

Assalamualaikum,

Selamat pagi,alhamdulillah hari ini hari khamis dan esok hari jumaat. Ingat tak entry yang pasal hadiah hari jadi ibu haritu pasal breadmaker hadiah dari en.papa.

Dah beli kene la meroti kan.....pagi tadi bangun  4.30 masukkan bahan dalam BM dan tinggal sampai ke pagi. D sebabkan nk menyiapkan bahan ambil masa,jadi masa dah lewat sikit start bangun subuh tgk ada 2 jam lagi. Gigihnye ibu menunggu 2 jam sampai datang office dekat pukul 9 semata2 nk menunggu roti siap masak....uwaaaa....tunggu roti masak punch kad merah. kuikui.....

Ibu kongsikan resepi nya di sini....

Bahan:
========
1/2 cawan lukewarm water (air suam-tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk)
2tsp yis kering
1tsp gula (ibu bubuh 2)
1 biji telur
1/4 cawan marjerin yang telah di cairkan (ibu guna salted butter)
1/4 cawan susu kotak
1tsp garam (ibu tak letak sbb dah pakai salted butter)

Cara:
=======
-Masukkan lukewarm water,yis,gula,susu,marjerin kotak telur
-Kemudian masukkan tepung.
-setkan program 1 dan warna medium kalo nak rangup lagi letak dark.
-tunggu 3 jam hingga siap.
-Keluarkan dari BM dan anginkan atas rak sampai sejuk.

*bila dah sejuk boleh potong dan makan ikut selera kawan2.  :)





Hasil roti,rangup di luar dan lembut di dalam. :)

Wednesday, April 02, 2014

Musim sakura di Malaysia

Assalamulaikum dan selamat pagi,

sebagai catatan ibu, sekarang ni seolah2 seperti musim luruhnya bunga sakura di jepun....pokok bunga yang ibu tak tahu namanya tumbah banyak di office. Ada kawan2 yang tahu nama bunga ni?

Sangat cantik,bila berada dekat terus feeling ala2 winter sonata.....begitu juga bunga2 di rumah. rose jepun mula tumbuh melata sangat banyak. Adakah di sebabkan peralihan musim bunga di luar negara apabila masukknya bulan April maka di negara iklim tropika macam malaysia juga akan menikmati perkara yang sama. Wallahualam....tidak la ibu tahu.

Masuk bulan 5 musim durian pula bakal menyusul (mengikut pengiraan ibu) banyak pula la nanti promosi durian crepe nye. hehe....



Caption dari tingkap di tangga office.


Memandang nya sejuk hati ini......keindahan yang sukar di jelaskan dengan kata2



ini gambar beberapa hari yang lalu....hari ni berbunga sangat banyak .....begitu juga pokok terung tak berbuah ibu....tgh mabuk berbunga. sangat banyak bunganya...mcm dah boleh jadi perhiasan pula. hehe....  :)

Tuesday, April 01, 2014

Yang Purple Di rumah

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Dah beberapa minggu rumah ibu di temani bunga bewarna purple..... semenjak dua menjak ni obses sangat2 dengan warna purple. Warna bunga purple sangat menyerlah di sebalik hijaun pokok.

warna purple selalunya relate pada imagination and spirituality. As a gardener seboleh2nya nak tanam macam2 warna bunga supaya nampak cantik dan berseri2.






Pokok bunga ni sangat rajin berbunga ibu lupa nama bunga ni....hehe. senang sangat hidup.....senang jugak berbunganya. makin rajin kita cantas makin rajin la dia berbunga.  :)

Kalo malas cantas,dia tetap rajin berbunga....  :)



vinca yang di tanam dalam pasu...sangat2 rajin berbunga. Ibu beli di nurseri sungai buloh. sepokok dalam RM3. berbunga tak putus2.....tak rugi ibu beli. terasa macam nak pergi lagi borong bunga2 kat situ.  hehe.....

Itu sahaja ibu nak kongsikan hari ni...salam sayang.  :)




Monday, March 31, 2014

Hadiah Hari Jadi In advance

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Harini 31/3/2014 dan esok 1/4/2014 maka genaplah umur ibu yang ke....ehem2....(kuikui). En.papa telah bertanya kepada ibu hadiah hari jadi ape yang ibu nak. Dan dengan pantas ibu jawab breadmaker tanpa sebarang talian hayat.

Dah lama ibu survey breadmaker(BM)....lama sangat. ibu rasa ada dalam beberapa tahun ibu usha BM. Tapi alhamdulillah impian ibu tertunai tahun ni sempena hari kelahiran ibu yang ke ehem2.  :P

En.papa setuju untuk belikan BM,jadi en.papa suro ibu cari kedai mana jual BM.  Ape yang ibu tahu BM yang jenama popular sangat mahal dan kebetulan tesco ada buat promosi BM harga RM 199.00 dan promosi sehingga 2 April. Tanpa berlengah hujung minggu lepas ni ibu ajak en.papa pergi....sampai ke sana dan tgk BM en.papa pula yang tak berkenan. Katanya kita beli yang lain. Aik???? kita nk beli yang murah dia pulak tak bagi......ececehhhh (terharu konon..kuikui...)

Di sebabkan cosway pun tengah promosi BM untuk katelog bulan april jadi ibu pun ajak en.papa pergi beli... Alhamdulillah en.papa setuju beli...... huhu( habis point ibu dalam cosway)  (T.T'')

Tapi ibu sangat bersyukur sangat...inilah hadiah paling ibu suka sepanjang hadiah birthday yang papa belikan. suka sangat2.......sangat2 suka. Balik terus bukak kotak godek2...bukak sana sini sbb terlalu excited padahal hari sabtu lepas masih belum birthday lagi. bukak hadiah awal sangat.....kuikui.


Masih ada promosi sampai 2 April....jom beli


Hadiah dari en.papa.... :) 


Program dia. 


comel je rupa dia....gemuk2 gitu.  :)


Ini adalah program yang ada untuk breadmaker......macam2 boleh buat.


Rupa belah dalam,bukak dalam akan nampak measuring cup dan teaspoon dia sertakan sekali.


Bilah untuk uli roti di buat dari besi dan nk pasang sangat senang....masuk je ikut alur lubang untuk bilah dah siap....


Dah siap...leh buat roti. ececeehhh....


Sebelah kiri dan kanan dan belah atas ada lubang2khas untuk keluarkan udara panas semasa proses memasak roti.


Manual book untuk BM.  

Itu sahaja catatan kenangan ibu sempena hadiah birthday ibu....akan ibu manfaatkan sepenuhnya. Gardening tak di lupakan....nnti updated pasal gardening balik. hehe.....

Ibu hadiah kan gambar japanese rose putih ibu......japanese rose kesayangan ibu yang di tanam atas tanah. hidup subur dan berbunga berseri2 di sebalik timbunan kompos,pokok terung dan pokok kacang panjang renek.  :D


Thursday, March 20, 2014

Bunga banyak tapi tidak berbuah???

Bunganya tersangat banyak,tetapi buah tidak melekat. sehingga hariini masih lebat berbunga,terung edirne benih d beli dari diana KBB.

Tak tahu di mana silapnya..........harap kawan2 sudi bantu dan berikan pendapat mcm mana nk menyelesaikan masalah buah tak lekat ini.

Syukran Jazilan saya ucapkan buat kawan2 yang sudi membantu.

*nk sambung tgk qis yang demam panas sejak semalam. :)