Wednesday, December 26, 2012

Resepi: Cucur Jagung

Assalamualikum,

Minum petang hari ni saya buat cucur jagung,saya memang peminat cucur jagung....di sebabkan terlalu teringin merempit kejap dengan si biru ke kedai membeli bahan. Cara buat senang dan sangat mudah.....kalau tgk resepi asal bulat dan cantik gorengannya. Saya punya berbucu2 tajam....mungkin sebab bahan yang ada dalam adunan terlalu banyak. 

untuk daun bawang saya telah gantikan dengan daun kucai dan taugeh. Pun sedap juga untuk di makan. Selamat mencuba ya kawan2.



Bahan-bahan ( 3 - 4 org makan )
1 cawan isi jagung
1/2 cawan isi udang ~ dipotong kecil
2 cawan tepung gandum
1 bj telur
1 sudu teh yis mauripan
1 sudu teh garam halus
1 sudu teh gula
daun saderi dan daun bawang ~ dihiris halus
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak untuk menggoreng

Cara-cara
  • Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak ke dalam sebuah bekas.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
  • Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
  • Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
  • Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda.. Selamat mencuba..

Sumber: Myresepi @ nor_67



yis ni saya campurkan sedikit dengan air suam dan letakkan gula sedikit. Saya ada tengok dalam u-tube,derang cakap yis cepat membiak dalam air suam dan gula adalah makanan yis.





Lepas dah campur semua bahan saya tutup bekas dan biarkan dalam setengah jam atau sampai yis naik berganda. 

5 comments:

  1. sodap tu..makan masa hari sejuk2 begini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim2 hujan ni lapar dia luar biasa sikit.......sikit2 nak ngap. buat la kak,lepas tu pos ke saya....keke

      Delete
  2. selamat pagi,
    ini wat mkn petang ke? suka jugak ni cucur udang tauge, daun bawang tu..tapi tak penah try buh jagung sekali...cucur jagung alone penah lah..bole ditry ni hujan2 ni best mkn petang2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat tghari, :)

      A'a,lagi2 di terengganu musim tengkujuh nan lebat......sedap makan panas2. :)

      Delete
  3. Aha. Saya dapat idea untuk memasak minum petang esok. Terima kasih puan.

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)