Thursday, December 27, 2012

Simpan Benih cara saya

Assalamualikum,

sebelum ni saya ada buat entry pasal cara simpan benih,harini saya nak cerita sikit pasal cara saya simpan benih.

Tak susah pun,guna aluminium foil kerat kecil-kecil dan lipat macam di bawah ni. Benih di bawah ni adalah benih kacang panjang renek yang mana saya simpan satu pokok ada 3 kacang dan saya biar kering di pokok.

Bila kupas dapat la banyak ni. Sesiapa nak benih ni boleh la bagitahu saya dan saya kongsikan dengan kawan2. Sharing is caring.

Hasil google,selain dari kita simpan benih dalam tight container dan dalam tempat yang sejuk belum menjaminkan yang benih tidak respirasi. Jadi,masa masukkan dalam tupperware tu letak sikit susu tepung atau silica gel kalau dalam blog Tanam sendiri en.is ada rekemen pakai beras. Dan tukar setiap 6 bulan.





Tada.....dah siap lipat ala2 lipatan ikan bakar portugis gitu.  :)



Kacang yang di biarkan kering di pokok.




Top 10 Tips for Storing Seeds

1. Think dry and cool no matter where you store seed. Humidity and warmth shorten a seed’s shelf life.
2. Keep seed packets in plastic food storage bags, plastic film canisters, Mason jars with tight-fitting lids, or glass canisters with gasketed lids.
3. The refrigerator is generally the best place to store seeds.
4. Keep your seed-storage containers well away from the freezer section of your refrigerator.
5. To keep seeds dry, wrap 2 heaping tablespoons of powdered milk in 4 layers of facial tissue, then put the milk packet inside the storage container with the seed packets. Or add a packet of silica gel. Replace every 6 months.
6. Store each year’s seeds together and date them. Because most seeds last about 3 years, you’ll know at a glance which container of seeds might be past its prime when planting season comes.
7. When you’re ready to plant, remove seed containers from the refrigerator and keep them closed until the seeds warm to room temperature. Otherwise, moisture in the air will condense on the seeds, causing them to clump together.
8. If you’re gathering and saving seeds from your own plants, spread the seeds on newspaper and let them air dry for about a week. Write seed names on the newspaper so there’s no mix-up. Pack the air-dried seeds in small paper packets or envelopes, and label with plant name, date, and other pertinent information. Remember, if you want to save your own seeds, you’ll need to plant open-pollinated varieties. They’ll come back true; hybrids won’t.
9. Or dry saved seeds on paper towels. They’ll stick to the towels when dry, so roll them up right in the towel to store them. When you’re ready to plant, just tear off bits of the towel, one seed at a time, and plant seed and towel right in the soil.
10. Even if you’re organized, methodical, and careful aboutstoring seeds, accept the fact that some seeds just won’t germinate the following year. Home gardeners will find that stored sweet corn and parsnip seeds, in particular, have low germination rates, and other seeds will only remain viable for a year or two.

sumber: organicgardening

10 comments:

  1. Mudah jgk cara awak nie..boleh praktik..
    biasanya benih sy tak last long pun dizaman rajin dolo2...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.....saya sebenarnya malas jugak nak menyimpan dan packing bagai. Tp bila fikir balik,rugi kalau saya tak simpan fresh seed untuk kegunaan akan datang. Paling best kalau dapat share dengan kawan2 buat seed exchange. :)

      Delete
  2. boleh guna ni cara ni...sy simpan dlm fridge da skang benih sebab byk tk sempat nk tanam

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sama la macam saya. Simpan seed dalam peti ais. Kadang bila banyak sangat sampai tak tersemai di buatnye. :)

      Delete
  3. Berminat dgn benih kacang pjg renek. Emel: zamzurina@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. noted,

      nanti saya e-mail ke zamzurina ya. :)

      Delete
  4. As salam ,
    Yg biji benih buh dlm aluminium foil tu kalo kita grill dlm oven, blh mkn tak? Biji kacang panggang..hehe..

    Saya simpan benih dlm b\lastik/bekas kedap udara je. Biji benih biasa blh bertahan sehingga 2 tahun.

    ReplyDelete
  5. Dulu duduk kat Adelaide syok sebab humidity tak tinggi jadi benih tahan lama walaupun setahun lebih tersadai di luar rumah.

    ReplyDelete
  6. salam tuan punyer blog, saya berminat kt benih kacang panjang renek ni email sy abgaci@gmail.com tq

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)