Monday, October 08, 2012

Sambal Hitam Belimbing Buluh


Assalamualikum,

semalam mak mertua saya sampai di rumah, MIL dan adik ipar akan duduk agak lama di rumah.....kalang kabut nak masak. Bukak peti ais terjumpa belimbing buluh yang saya beli...Korek peti ais kononnya nak masak lemak ikan campur belimbing buluh buat pekat2.....alik-alik santan pula tak da.....ahh sudah......

Nasib baik ikan bilis ada,saya pun terus la teringan degan menu saya buat setiap kali puasa. Sambal hitam belimbing buluh.

Saya tidak sempat nak snap beberapa gambar memandangkan si kenit saya melasak dan asyik nk minta dukung memanjang.....hehe.... Insyaallah jika sempat saya akan letakkan. 

Sambal ikan bilis hitam 
Sumber: Tiena@myresipi.com 

Bahan-bahan ( 5 org ) 
10 biji cili padi - saya guna 15 biji 
1 piring kecil ikan bilis 
5 biji belimbing buluh yang direbus sampai hitam -guna 10 biji, rebus sat jer & tak hitam pun 
1 biji bawang dipotong - guna bawang merah 5 ulas 
sedikit minyak masak 
sedikit garam 
sedikit serbuk perasa 

Cara-cara 

1. Blender cili n belimbing hingga hancur 
2. Kemudian masukkan ikan bilis n blender separuh hancur 
3. Panaskan minyak tumis bahan blender td....masukkan bawang, masukkan kunyit 
masukkan garam n bahan perasa, goreng sehingga garing 
4. Siap untuk dihidangkan

macam mana rasa sambal ni.....ok,kalau kita masak sambal ni letak cili padi banyak...dia akan rasa pedas-pedas....masam-masam...masin-masin sikit dan berlemak. Memang sedap. Kalau boleh goreng sampai kering,tahan lama.

Sedap makan dengan nasi putih panas,tak pun makan dengan roti ataupun makan dengan nasi impit ke...pun boleh juga. Nanti kalau sempat saya ambil gambar saya letakkan ya.

hehe......


Nak tambah cerita sikit,semalam masa MIL sampai rumah mil terkejut tengok rumah macam kebun. Selama ni rumah kami kering kontang tak da pokok bunga atau sayur...kali ni dia terkejut. Sambil tengok2,sekali MIL tegur '' sayur ni tak petik kenapa? ''

Saya pun jawab '' dah boleh petik ka?''

Mil: Dah boleh makan dah ni,kalau lambat petik keras nanti daun dia......

Saya pun jawab: ''saya ingat sayur ni muda lagi...sebab tu saya tak petik''....hehe. Tak da pengalaman jadinye tak tahu sayur tu dah boleh petik belum...tanam je lebih...keke.






8 comments:

  1. nampak macam sedap dimakan jer sayur tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. x rasa pun lagi sayur nye rose,mungkin hari ni mil tuai kut.....first harvest mil yang rasmikan dulu...hoho.

      Delete
  2. ini kobis putih kan....saya tak suka sgt kobis nie sbb baunyerr...betul kalau biar lama nanti matang tak sedap lak.tuailah

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'a,sayur sawi batang putih...selalunya saya goreng sos tiram letak ayam dan bebola ke. memang bau dia kuat sikit compare sawi.

      Macam mana ya nak tau sawi tu dah boleh harvest?

      Delete
    2. rsnya tgk saiz tuh tau kot..tp sblm jdi dark green lah baru lembut sikit..

      Delete
  3. Replies
    1. thanks lyn, lyn punya kebun pun sama cantik. :)

      Delete
  4. Sedapnya sambal hitam ni, rasa nak pergi carilah untuk lunch tengahari ni.
    Geram tengok sawi comel tu. Tak pernah saya tanam lagi jenis sawi ni.

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)