Monday, February 04, 2013

Ketumbar bertunas

Hari Isnin minggu lepas saya telah semai pokok ketumbar dalam container sahaja.....Cara semaian saya ikut macam yang di catatkan oleh ummiaidan boleh refar pada entry ni: Kaedah Menanam Ketumbar Bila Susah Tumbuh.

Hasil pemerhatian dan percubaan memang berkesan dan mudah. Direct sowing tanpa perlu pindah2 kan tanaman....senang dan tk perlu pindah randah.

Benih beli dari en.is tanam sendiri,saya siram tanah tu sampai basah lepas tu saya gembarkan tanah dan tabur terus atas tanah dan biar. Memang cepat membiak dan senang. Memang saya akan khaskan container ini untuk pokok ketumbar saya.  :)







Ps: Syoknya MC (Sambil lepak sambil memandang luar yang tengah hujan dan minum air teh O bujang......ahhhh ) Esok Stress balik. huhu....(T.T'')

15 comments:

  1. sy terasa nak mc jugak lah..tapi too late dah kl 12..rugi pulak...hidung tak best selsema..cuaca panas sejuk...

    memang tanam dlm bekas..senang nak maintain..sy tanam direct pada patch semua dh arwah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.....Saya mlm tu dah g klinik,doc cakap demam. esok pg tak larat bangun g balik klinik cakap nk MC. terus dapat....heheh. Nk MC kene awal2 nadia,kalo lambat terlepas pulak peluang.....hehe.

      La,cepat benau arwahnye.....mungkin sebab hujan lebat sebab tengkujuh haritu kut. akar dia reput cepat dan senang mati. Agaknya la kan??

      Delete
    2. a'ah sy tgk sbb terdedah sgt..timpa dek air hujan pun dah melepek ke tanah tak bangun-bangun..

      Delete
    3. never give up,semai lagi k....go..go...chayok. :)

      Delete
  2. cepatnya awak semai dah tumbuh...ketumbar ne sy suka tabur dlm kari ...wangi

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a la,saya pun ada jugak terfikir mcm cepat pulak dia bertunas padahal lepas tabur tu tak siram2 pun...biarkan saje sbb tak berharap sangat. Tau yang ketumbar ni payah sikit nk tumbuh kan.

      Bubuh dalam kari sedap ya?...nk mintak la resepi kari versi fijian..hehe.

      Ketumbar ni tabur dalam tomyam /sup ka / kari mesti akan wangi masakan kita. Dulu tak suka sebab bau dia terlalu kuat...la ni suka sangat. hehe....

      Delete
  3. Pokok ketumbar pun kita tak kenai....adehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...la ni dah kenai boleh semai. :)

      Delete
  4. Bagus nya dpt tanam ketumbar sndiri.. bila2 masa nak terus boleh ambil..:)

    ReplyDelete
  5. i try to semai but benih tak bercambah. so i bought some fresh one fr giant with a bit of akar still there macam kangkung, cut abt 2in fr bottom n tanam. it survive!

    ReplyDelete
    Replies
    1. before this I also buat macam U,buy some daun sup or coriander cut into half dan tanam.......but then rasa tak cukup la tanam banyak tu sahaja (greedy me). Must tanam more....then try tu use same method like ummuaidan. Surprisingly menjadi dan germinate even faster dan expected. heheh.....my luck kut,ada Ong my benih kut. :)

      Delete
  6. i try to semai but benih tak bercambah. so i bought some fresh one fr giant with a bit of akar still there macam kangkung, cut abt 2in fr bottom n tanam. it survive!

    ReplyDelete
  7. seronok dpt makan hasil tanaman sendiri.. kepuasan yg maksima plus ianya sgt fresh... hehe

    ReplyDelete
  8. Bestnya. Saya punya ketumbar bercambah, tapi tak sempat besar dah surrender. Alahai. Kena cuba kaedah Ummu Aidan ni. Takpun kena beli tanah tanamsendiri.com.
    Saya pernah dengar, kalau makan ketumbar mentah ni nanti mudah lupa. Kalau tak silap alim ulama juga yang beritahu ni, Tapi saya dah terlanjur makan yang mentah, sedap!

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)