Friday, October 03, 2014

Ke Mahnaz Food shah alam

Assalamualaikum dan salam jumaat pernuh keberkatan,

Alkisah nk kongsikan cerita dan info serba sedikit yang ibu tahu ttg kedai yang menjual barangan makanan dari timur tengah.

sekarang ni di malaysia fenomena nasi arab melanda dan boleh kata ramai peminat nasi arab,ibu plan nak buat nasi arab untuk jamuan raya haji nanti bersama2 dengan adik ipar. Jadi semalam kami ke mahnaz food industries. Kedai ni terletak di kawan batu tiga lama kalo kawan2 perasan dia dekat nak menghala ke kilang cola-cola dan juga ke kilang hicom.

nak senang pakai sahaja gps, letak sahaja co-ordinate dalam waze atau Maps nanti dia akan letak lokasi yang tepat ke mahnaz food.

Kedai mahnaz ni berada di kawasan kilang cornet lot,nak masuk simpang ja akan terus nampak, masuk ke dalam tak la besar mana kedainya tp barang yang di susun padat dan banyak bertingkat2.

Terdapat banyak barangan2 yang di jual termasuk la,barangan makanan,minuman,kecantikan dll. Overall dari segi harga,pada ibu murah nak compare kalo kita beli di kedai tesco atau kedai arab yang kecil2.

Kita jamu mata tgk ape yang di jual.  :D
 lokasi depan kedai.


jambu dan halia yang di jadikan seperti halwa dan banyak lagi halwa2 lain yang di jual.


menarikkan?? ada dried mulberry kut.......tgk harga dia,hehe...nak jimat kita buat sendiri je.



buah fig ada berbagai jenis packaging dan ini salah satu packaging nya.



kekacang dari pistachio,kacang kuaci,sunflower seed,kacang gajus,badam dan banyak lagi.  rambang mata.


Mixed fruit in jar,ada banyak jenis dan ini salah satunya.....



roti pun ada jual juga...... :D


corner yang paling ibu suka,lama ibu duduk di sini......mencari idea untuk mengeteh herba di laman. ewahhhhh!!!

teh roselle kotttt......dah tau sila buat ya kawan2. hehe


Taragon dan rosemary pun jadi teh tau....dont play2


leman balm,thyme tah2 basil pun boleh di jadikan teh....tak jadi teh kita jadikan dry herbs. tak gitu???


peppermint / pokok pudina di jadikan teh....

kawasan yang menempatkan barang2 kosmetik pak arab....hehe


Madu yang di jual bersama dengan sarangnya. 


susu kambing...bagus untuk kanak2 dan kita.



antara air minuman dari timur tengah yang di jual di mahnaz food..


Gula stevia dari jenama dr.sweet..



Cuka kurma...cuka apple...mcm2 ada.....sememangnya cuka sangat bagus untuk kita dan merupakan sunnah rasulullah dan kesukaan nabi.


Beras pulsa / beras untuk nasi arab.....di sini garga dia sedikit mahal pada ibu. kalo nak jimat beli sahaja beras pulsa extra long di mydin yang murah lagi. Tp dari rupa beras ini lagi panjang dari beras yang di jual di mydin(pendapat ibu sahaja)




herba dan herba...kawasan kegemaran ibu. mcm2 herba ada.


rempah masak kabsah,rempah mandy....mcm2 la.


cuka balsamic bersama olive oil salah satu dressing salad


rangkaian salad dreassing yang ada.....


siap letak lagi resepi....kut2 la lupa bahan ape yang nak di beli dan panduan pada yang tak tahu kegunaan rempah2 tu


buah zaitun dalam tin kegeraman ibu....ada banyak filling,ada yang olive with garlic / olive yang di sumbat badam. mcm2 la.


minyak zaitun juga murah dari saiz kecil hingga la sebesar tin 5 liter mcm tu. mcm botol ni di jual pada harga RM 10 sahaja.


cream cheese spread pun ada juga di jual.




kosmetik pak arab...kalo nak cun mcm pak arab boleh la......hehe.


ada banyak jenis extract minyak di jual,minyak pati chia seed,minyak pati apricot dll.

Selain itu tak lupa juga ada jual kurma dari pelbagai jenis dan nama.....


ini adalah bahan2 yang ibu sempat rembat di mahnaz, olive with garlic,minyak zaitun, beras nasi arab,cheese spread,coriander spice tak beli rempah sbb dah ada rempah nya. dan juga safron. Safron ni di jual pada harga RM 10 sepeket kecil. kita pun tahu safron mahal kan...kan...kan....hehe.

Jadi jika kawan2 ada yang nak ke sana ,di bawah ini alamat dia dan juga ctc no dan lokasi GPS. Salam sayang and happy garden....


Mercu Cita Manufacturing Sdn. Bhd. (Mahnaz Food)
No. 8 TP 7/5, Sime UEP Industrial Park, 40400,
Shah Alam, Selangor, Malaysia (Off Jalan Batu Lama, Behind Sekolah Menengah Teknik, Shah Alam, Batu Tiga, Sec 26)
Tel: (603) 5191 7402 / 3 - Fax: (603) 5192 7404
Toll Free: 1300-800-134
Mob: (60) 12-3119124
Email: g2279373@yahoo.com / info@mercucita.com
Website: www.mercucita.com
GPS COORDINATE: 3.044104, 101.552222




nak menyelit sikit...pokok telang pagi ni berbunga lebat....sampai ke lantai2 pokok berjuntaian bunga telang. mabuk bunga pokok aku ni. hehe...


31 comments:

  1. Bestnya tpt tu...rasa nak ke sana je, tapi jauh hihi....makanan dr timur tengah mmg sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.....la ni makanan timur tengah ni mcm satu fenomena pulak kan. demi nasi arab gigih pergi beli. hehe

      Delete
  2. Kalau berjalan ke rumah adik sy..x kan lps kn peluang ke Mahnaz ni...mmg ralit tgk barang2 kt situ...kacang tumbuk sy suka! Wah telang tu juara!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah adik nadia dekat shah alam jugak ka? datang shah alam roger2 la saya boleh singgah rumah saya. :D

      Delete
  3. bestnya,,banyak pilihan yg ada,,kalau sy pun mesti suka herba corner tu,,boleh dapatkan idea dari situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'a,mmg banyak idea boleh di buat cucubulat. ralit tgk sambil duk ckp dalam hati....owhhh yang ni pun boleh buat teh. hehe

      Delete
  4. Salam Ibu Qis,

    Wah bagus tempat ni! Mak Aji dok nak cari saffron, kat sini ada ya! Kalau masak kuzi boh tu sbg pewarna spy kambing cantik merahnya! Bunga telang sempat menyelit juga ya - pekebun tegar! Punyalah merimbun dan banyak bunganya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mak aji,

      safron pun ada banyak jual mak aji,kalo nak buat kuzi mesti banyak rempah mak aji boleh jumpa. bunga telang harus di selit,model saya tu. kuikui....

      Delete
  5. Kemana2 ramai yang bercerita menu nasi arab..nasi mendi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la bunda,la ni mcm fenomena pulak nasi arab ni. :D

      Delete
  6. As Salam Ibu Qis,
    teh ulam raja blum ada tu ibu qis...nnti kita blh try ni hehehe...apa kata kita pek elok2 then kita approach mahnaz...best jgk kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam @na,

      A'a la......@na kan dah blend ulam raja. cuma belum mengeteh je lagi,harus la di cuba. hehe......waaa,idea bijak. kita pack lepas tu kita approach depa produk tempatan kita. :D

      Delete
  7. Macam-macam ada jual kat Mahnaz Food tu ka.Mao rambang biji mata..hihi

    ReplyDelete
  8. Bolehlah buat stock teh bunga telang. Pak Arab pula exotic tengok teh bunga telang hehehe. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu pasal,pak arab pulak rasa pelik tgk teh bunga telang. rendam2 air jadi kelar biru,perah limau jadi pulak purple. hehe....mesti pak arab cakap ''magic'' :D

      Delete
  9. Assalam
    Memang teringin nak ke kedai yg macam tu. Di Bangi pun ada tapi kecil. La ni dah lebih guna olive oil, rempah2, herba2... tempat tu sesuailah diziarahi. Thanks for the info.

    I've reading & hearing a lot about bunga telang. Just wonder where I could get the seedlings. Have a nice day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Pak Temuk,

      Sila2 la pak temuk ke mahnaz shah alam ni,hanya masukkan lokasi GPS coordinate dia akan terus route ke lokasi tersebut. So far Alhamdulillah lebih murah nak di bandingkan kedai2 yang biasa jual.

      About bunga telang,jika pak temuk nak saya sudi kongsi benih telang dengan pak temuk,pak temuk hanya email alamat dan In Sya Allah saya kirimkan. :)

      Delete
    2. salam ibu, kalau sy pn nak benih bunga telang ni boleh x?

      Delete
  10. Assalam. Tumpang tanya produk manna ada jual x kat cni?

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah,.. tqvm puan kongsi lokasi...nak gi nanti

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah,.. tqvm puan kongsi lokasi...nak gi nanti

    ReplyDelete
  13. ada jual olive oi organic dari Palestin

    ReplyDelete
  14. ada jual olive oi organic dari Palestin

    ReplyDelete
  15. wah banyak nya gambar. Tak sabar nak balik Shah Alam nak pergi kedai ini. Kot-kot ada rempah campuran untuk memasak ala-ala india ke? Hm

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)