Tuesday, August 05, 2014

Koleksi Pokok Puding MIL

Entry yang tersimpan lama x sempat nak publish....

hari raya haritu,sempat snap gambar koleksi pokok puding MIL. MIL mmg suka menanam mcm2 pokok.

Tapi perasan lately kawasan felda tempat MIL ni ramai tgh syok menanam pokok puding. Mula tu ibu tak berapa berkenan dengan pokok puding sbb pokok dia x da bunga.....ye la,kalo x da bunga mentaliti otomatik fikir x cantik kan.( ape punya fikiran daaaa....)

Owh ibu sudah silap,bila pokok puding membesar dan di tanam berbagai variety dia akan tumbuh cantik dan berwarna warni. even warna dia lebih bright dari warna bunga.....cantik la pulak.

Usha2 dengan MIL mana dia dapat pokok puding ni. MIL cakap dia mintak dekat jiran2 dan kawan2 dia ambik dan semai. Dah semai pindah dalam pasu....tadaaaa....cantik kan?

Tgk la nanti,dah tumbuh banyak ibu kenen2 ke MIL mintak sikit....eheheh....la ni masih muda tak boleh mintak lagi. hehe....











ini adalah salah sedikit koleksi semaian pokok puding MIL. di semai dan letak bawah pokok manggis. mcm nak je....mcm nk kebas je rasa.....hehe.

itu je ibu nak kongsi entry tertangguh,tak elok simpan lama2 dalam draft. kene share cepat2.....hehe.  

Salam sayang,happy garden.  :D

10 comments:

  1. Kalau diperhatikan pokok puding ni sungguh unik, tak payah berbunga daun pun cantik , anika rekabentuk warna basicnya ialah kuningkan...bayk kat kampung dulu dulu laa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan,dia punya warna basic dia kuning lepas tu ada warna hijau,merah,meroon dll. bila campur2 dia jadi cantik. :D

      Delete
  2. Salam Ibu Qis,

    Banyaknya koleksi puding ni, segar bugar pulak tu. Mak Aji adalah sepokok dua yang subur, yang lainnya cekeding je, boh baja sama je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mak aji,

      saya pun x pasti la mak aji,sbb mak mertua yang tanam. saya rasa baja bunga la kot. hehe.....

      Delete
  3. Assalamualaikum ibu Qis...mcm contengan batik kan color pokok puding ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Nadia,

      Kan,kalo la ada pattern mcm ni kain batik.....silap2 orang cakap....cantik corak batik puding ko ya. hehe....tetiba corak batik puding jadi kegilaan ramai. berdiri pulak sebelah pokok sebati nampak. hehe....

      Delete
  4. Salam Ibu Qis, nostalgia tgk pokok puding ni. Kat kampung Lenggong dulu banyak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Awin,

      Pokok puding senang tanam,tak mcm kita tanam pokok berbunga kan. :D

      Delete
  5. Pokok puding dekat KBB kesian semua terabai masa musim kemarau hari tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok puding kan lasak,mesti dia pandai jaga diri punya lah. :D

      Delete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)