Monday, October 28, 2013

Taman mini baru semangat baru

Alhamdulillah selepas beberapa ketika dan beberapa bulan habis juga kerja2 mengemas rumah..tp masih banyak lagi sebenarnya. tak pa la,buat slow2 insyallah akan habis jugak semuanya.

2 minggu lepas saya ada pergi ke nurseri sungai buloh untuk beli tanah hitam,masa pergi ke sana saya tanya berapa harga dia cakap RM2.50 satu beg. dalm hati berkata mahainye......tp beli jugak lepas dah mintak kurang tak mo bagi.....boleh dia x mo bagi kurang? ishhhhh!!!!. saya telah beli 25 bag tanah jadinya dalam 62.50 menghampiri 100. nak menangis rasa keluarkan duit.....tp demi hobi tersayang gagah kan juga. Dah bayar mahal2 harus lah saya mengepau perkerja kedai tu beberapa beg tanah.....dapat la extra 2 beg. Ok la dari tak da kan.

Selain dari tu saya telah beli pokok rose jepun,tgk kawan2 semua posting gambar rose jepun bukan main lagi cantik...saya pun teruja terus beli. Senang betul jaga pokok rose jepun ni ya. Saya pun ada juga beli pokok harum sunda malam, sepokok RM 8 tp saya beli 2 jadi RM 7 untuk kedua2 pokok.


sekumpulan tanah sedia untuk di gunakan


bunga harum sunda malam - sepokok RM 7 beli 2. 



Pokok kacang tanah semai dalam pasu...tgh mencari idea kat mana nk masukkan kacang ni sbb planter box tu kecik je. Tak pasal2 dia tak berbuah nanti.....tak merasa la kacang organik saya nnati.


Semaian tomato ceri......semai semua sekali benih dalam pasu kecil ingat tak bernas dah dan sudah expired,sekali berjujuk2 semua keluar.


Patch baru......

itu sahaja yang saya nk kongsi sebagai permulaan saya garden di sini dan juga catatan kenangan di masa akan datang. Salam sayang buat kawan2 semua.....

13 comments:

  1. Salam Ibu Qis,

    Mak Aji pun beli RM2.50 sebeg. Kalau beli banyak dia berilah sebeg dua free. Siap beli batu putih ya, Mak Aji pun nak tumpang sibuk melihatkan hasilnya nanti! Tumpang seronok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam mak aji,

      hehe,tu pun rasa x cukup nk tambah lg tanah. Yg batu putih tu blur la mak aji nk pakai utk ape....hehe. nnti kita sama2 update kita punya garden ya mak aji. Hehe

      Delete
  2. salam Ibu Qis,
    byk nyer tanah ....ni projek mega...tk sabar nk tgk kebun nnti...jgn update na...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Ana,

      hehe,insyallah jika d berikan kesempatan mana. Hehe.....

      Delete
  3. As Salam Ibu Qis...waaa....semoga semuanya menjadi di kebun baru.....saya pon skrg ada 14 anak pokok tomato cherry...kes campak benih igtkan tak menjadi jgk la ni....hehehe Happy Gardening! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam lynn,

      wow banyak kut 14 anak pokok. Bila dah banyak pokok banyak la Baja nk kene pakai....tp yg pasti mesti organik. Hehe. Happy garden juga ya Lynn.

      Delete
  4. wah banyak nyer shopping!...sy pun start cucuk2 rose jepun ni..baru 2 jenis...keep on update mini kebun..mesti meriah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan rose jepun....senang sangat jaga. Yg best kurang maintenance dan berbunga setiap hari. Senang hidup,campak je batang dia boleh hidup sendiri dgn mudah. Hehe.....

      Insyaallah,jika d beri kesempatan masa saya updated. Hehe

      Delete
  5. banyaknya! nak sikit tanah! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tanah mai rumah dulu. Baru leh bg.....hehe

      Delete
  6. assalam Ibu Qis... baru dating ni jenguk kebun baru he he! busy lately... meriahkanla kebun tu... rose jepun ni siputih kapas tu gemar juga berumahtangga kat situ... sepasu pokok akak dah selamat dibuang dah... nanti biakkan batang dia biar banyak dan tak pupus dari laman ...

    ReplyDelete
  7. Assalamu'alaikum Ibu Qistina
    Wow, banyaknya tanah hitam! Kalau ke Sg Buluh memang bundar mata lihat macam-macam pokok. Mujur selalu ingat, projek "mudahkan hidup" dah lama diimplementasi.... kurangkan tanaman, mudahkan hidup, sebab tenagan dah merusut! Suka Pak Temuk lihat bijibenih yang macam-macam hadiah En. Suami tu. Dari MARDI, memang "reliable". Happy gardening!

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)