Wednesday, January 09, 2013

Buah apa ni?


Siapa teror cuba teka? Dia sejenis ubi....hanya tahun baru cina sahaja boleh jumpa. Saya pasti our friend kita olive mesti tahu.

La ni lain2 bangsa pun tahu kesedapan dia.........nanti bila saya dah dapat hasilnya saya kongsikan di sini. Sangat sedap dan addicted........ yang dah tau,mesti dapat bayang kesedapan dia.  :)






Tukang makan paling banyak.....




21 comments:

  1. Alaa berteka teki lak ibu qis nie.. sy tak ingatlah namanya..mcm prnah tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama dia buah Ngaku / Arrowhead....sedap sangat bila buat kerepek. La ni tgh musim. Mesti beli dan sagat buat kerepek. Tak pandang dah pringles ka,super ring ka...hehe.

      Delete
  2. a'ah sama tak ingat..last year ada beli sekotak..buat kerepek sedap..hiris halus2..sampai tak larat nak mkn dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...en.adry dah jawab (kantoi cepat sangat)..huhu.... (T.T'')

      Sedap kan?...mabeles sangat rasa dia.

      Delete
    2. a'ah suka..hehe en adry mmg byk tahu..sy kalau bab buah atau sayur..if nampak chinese beli byk2..mesti sy menyibuk sekali..sbb tahu mesti sedap

      Delete
  3. As salam Ibu Qiis,
    Kalau saya dpt jawab ni, agak2 dpt tak ubi ni sekilo dua? Hehe...
    Ubi yg nmpk mcm bwg besar ni nama dia ubi arrowhead atau ngarku. Nama yg plg simple org panggil, ubi cina. Sedap dibuat kerepek dn nk dptkn ubi ni hnya pada Chinese New Year saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam en.adry,

      ini la akibatnya kalo buat posting,otai2 gardener jawab...tak dan nk berteka teki dah kantoi... stress kejap. Kalo en.adry nk 10 kilo pun saya boleh bagi. (ayat orang kantoi)....hehe

      Delete
  4. Banak jui kat tesco ni..rasa macam sengkuang cina ka?kalau sedap nanti boleh beli ni..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau hatomi nak tau....rasa dia lebih berlemak dari kerepek ubi. Kalau hiris nipis2 dan goreng sampai rangup. Rasa dia lebih sedap dari keropok pringles......sebab tu kalo hatomi g jusco ka,tesco ka hatomi akan nampak banyak orang cina membeli berebut2. Sebab kerepek dia mmg sangat sedap. hehe...cuba la buat. lepas tu pos ke sini. heheh.

      Delete
  5. Salam Ibu Qis,

    Pertama kali Mak Aji tengok jenis ubi ni. Belajar benda baru hari ni. Seronok tengok jelingan manja anak dara tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Mak aji,

      Lepas ni boleh la buat operasi menyagat pula,ubi ngaku ni sangat sedap. Kalau tgh menggoreng jangan makan dulu,nanti tak dan siap goreng semua dah habis. hehe.... Anak dara saya mmg suka buat jelingan manja gitu. :D

      Delete
  6. Arrowhead yg sedap buat kerepek :) so yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan rina, saya pun suka....yummy..... :)

      Delete
  7. Salam Ibu Qis..K Mar sama dgn Mak Aji. .belajar benda baru hari..tak pernah tengok apalagi rasa. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kak mar,kalau tak pernah rasa....akk patut rasa. Sangat sedap. :)

      Delete
    2. salam.. kena buat entry khas buat kerepk ni...

      Delete
  8. Hi ibu qis,

    ngaku ni, memang favourite saya lah...kiranya the best kerepek ever....masa first time makan, saya memang tak boleh stop, rasa nak kunyah jer, rasa lemak-lemak gitu kan....heheheh...so setiap kali CNY, semua ahli keluarga suami dah tahu benda ni favourite saya (kalah mereka tau !)...heheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la,mengalahkan orang cina pula gian nak makan.....sedap sangat. Kalo saya g tesco sangat ramai orang berebut beli. Tahun ni boleh la awak men''ngaku'' keluarga mertua awak lagi kan. hehehe......suruh keluarga mertua awak buat banyak2 sikit. Ramai sangat peminatnya pun. :)

      Delete
  9. assalam..buat macam kerepek biasa ke caranya atau ada resepi lain??

    ReplyDelete

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)