Saturday, March 19, 2011

mashed potato

ni lah rupa mashed potato yang aku snap bersama gravy dia kat sebelah.....gambar goyang di tambah dengan guna mangkuk free hadiah beli sabun daia...menambahkan keburukkan gambar sedia ada.....hey..sabor je la. resepi aku attach kat bawah...tiada sukatan since cara aku adalah sukat ikut suka aku.





mashed potato:

Bahan:
-kentang 4 biji
-bawang putih 2 biji (optional,x letak pun x pa)
-sour cream (2 sudu makan)
- Susu anggaran dalam 1 cawan)
-garam
-lada hitam.
- Butter.

cara2:
- Rebus kentang dan bawang putih sampai empuk dan sedikit berderai, lepas masak sejat air dan sementara masih panas hancurkan kentang (x kisah guna apa,sudip ke....vuntut cawan ke x kisah janji hancur)
- Dah hancur masukkan sedikit butter,jangan banyak nanti hilang rasa kentang.
-susu + sour cream dan gaul.
-kemudian masukkan garam dan lada hitam gaul hingga dia semakin pekat sikit2.
-sedia di makan dengan gravy.

Gravy kentang yang simple.

Bahan:
- Butter.
-Garam.
- tepung gandum.
-stok ayam.

Cara:
- Mula2 cairkan butter atas kuali dan masukkan sikit tepung gandum.....
*tips: kalau kita nk gravy sedikit gelap kaler dia,kacau campuran tepung gandum dan butter lama sikit dan sedikit perang. kalo x mo gelap wat biasa2 je.
-Lepas dah agak perang tepung tadi (akan nampk lumpy tepung tu,x pa nanti akan campur dengan stok ayam) masukkan stok ayam ''SIKIT-SIKIT'' jangan sekali banyak nanti x cantik dan tepung x larut dengan stok.
-bila dah menggelegak masukkan garam dan sikit lada hitam.
- kalau kuah masih sedikit lumpy atau ketul2 masa nk angkat leh la tapis dulu kuah tu dengan penapis.
- sedia di makan bersama mashed potato.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih daun keladi di atas komen2 sahabat semua,Insyallah saya akan cuba balas komen2 sahabat (jangan marah atau bersedih jika lewat mambalas). Sayang anda semua. Dan arigato gozaimas. :)